1 thecaptain

The Captain denk na over het Oktoberfest

1 c1Het is 12 oktober 1810 als kroonprins Lodewijk van Beieren in München trouwt met prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. Dit huwelijk werd uitgebreid gevierd met onder meer een paardenrace voor het plebs. Er waren veel paarden aanwezig en opvallend weinig bier. De race werd gehouden op de Theresienwiese, inmiddels beter bekend als Wies’n.
Lekker boeiend hoor ik u denken, wat is dat voor nutteloze informatie, maar als The Captain u vertelt dat dit feestje uiteindelijk uitgemond is in de overbekende Oktoberfesten, dan ligt de zaak natuurlijk wel even anders.
Vanwege een enkele cholera-epidemie en verschillende oorlogen is het feest 24 keer niet doorgegaan, maar alle andere jaren werd dit feest alsmaar groter, werd er steeds meer bier gedronken en komen er inmiddels ruim zes miljoen mensen op af.

Hoewel we bij Dubbeldam geen zes miljoen mensen verwachten, wordt ook bij ons dit bierfeest groots gevierd en wel op vrijdag 20 oktober a.s., dus eigenlijk acht dagen te laat.
In het gekke München zijn ze daarentegen altijd veel te vroeg, omdat het grootste deel van het Oktoberfest plaatsvindt in september. Misschien dat die Beierse Duitsers dat allemaal normaal vinden, The Captain begrijpt er maar weinig van.
1 c3Na enig speurwerk is duidelijk dat het feest altijd begint op de eerste zaterdag na 15 september om 12:00 uur wanneer de burgemeester van München “Ozapft is!” roept ofwel het biervat is geopend! Op de eerste zondag van oktober is het feest weer afgelopen, tenzij de eerste zondag van oktober voor 3 oktober ofwel de Dag van de Duitse eenheid valt. Dan wordt het festival verlengd tot en met 4 oktober. Tijdens het Oktoberfest ligt het normale leven in München tussen de 16 en 18 dagen voor een deel stil.

Het feest wordt vooral op de Theresienwiese gevierd, het is gratis toegankelijk en het staat vol met kermisattracties. Er wordt gegeten, geflirt en vooral veel bier gedronken in de zestien tenten die op de Theresienwiese te vinden zijn.
Het feest staat niet alleen bol van het speciaal voor deze feesten gebrouwen bier, maar ook van de bijzondere tradities. Er zijn verschillende parades en veel bezoekers komen gekleed in traditionele Duitse klederdrachten. Elke tent kent zijn eigen thema, waarbij het hoofdthema uiteindelijk wel overal hetzelfde is: namelijk bier. Ben je dapper, dan ga je op je bank staan met je pul gevuld met een liter bier. Kun je dit binnen één minuut leegdrinken, ben je de held en anders heb je een gemiste-kans-voor-open-doel-momentje en word je keurig weg gejoeld.

Er zijn geen kledingvoorschriften, niet in München en niet bij Dubbeldam, maar lederhosen en dirnds horen natuurlijk wel echt bij dit feest. Is het in Nederland vooral leuk om originele Duitse kleding te dragen in München moet je eigenlijk in Delftsblauwe kleuren op komen draven.

Er is al eerder een Oktoberfest bij Dubbeldam georganiseerd, maar dit was besloten. Dit keer is het toegankelijk voor iedereen en ja, ook als je geen bier drinkt, mag je gerust langskomen om te genieten van de sfeer en de gezelligheid.

The Captain

0
0
0
s2smodern