Zojuist bereikte via de website van RTV Rijnmond ons het trieste bericht van het overlijden afgelopen nacht op 82-jarige leeftijd van oud-trainer Reinier Kreijermaat, beter bekend als Beertje. In de jaren 80 was hij trainer van een uiterst succesvolle lichting Dubbeldammers. Zij reikten ver in de KNVB Beker, werden kampioen in de vierde klasse en drie jaar later waren zij het eerste team van Dubbeldam dat kampioen werd in de derde klasse en promoveerde naar de tweede klasse. Dubbeldam had hier ruim 70 jaar naar uitgekeken. Dubbeldammers bewaren nog altijd hele dierbare herinneringen aan deze geweldige trainer en man. Toen wij vorige week melding maakten van zijn ziekenhuisopname, kwamen er ook vele reacties binnen.
Wij wensen de familie Kreijermaat, zijn vrienden en iedereen die hem dierbaar was heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Tekst: RTV Rijnmond:
Voormalig Feyenoorder Reiner Kreijermaat is vannacht op 82-jarige leeftijd overleden. Feyenoord heeft dat nieuws dinsdagochtend bevestigd.

Kreijermaat kwakkelde al een tijd met zijn gezondheid. In de jaren ’60 maakte hij deel uit van een zeer succesvol Feyenoord. Kreijermaat werd drie keer landskampioen en pakte eenmaal een KNVB-beker.

Voetbalverslaggever Bert Corporaal gaf hem tijdens zijn loopbaan, vanwege zijn gedrongen stevige postuur en zijn stugge hoekige wijze van voetballen, de bijnaam Beertje. Die bijnaam is altijd blijven hangen.

Grote verrassing op zijn 80ste verjaardag

Op zijn tachtigste verjaardag in 2015 werd Kreijermaat nog flink verrast door RTV Rijnmond. Hij gaf thuis een interview aan ons en zag uit zijn ooghoeken de nieuwe spelersbus van Feyenoord voorrijden. Uit de bus stapten veel oud-ploeggenoten van de middenvelder die meer dan 200 wedstrijden voor de Rotterdammers speelde. Samen met de algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde, en ambassadeur, Gerard Meijer, feliciteerden zij de beduusde Kreijermaat.Het gezelschap vertrok vervolgens naar Capelle aan den IJssel waar in Wijnbar De Bank nog vijftig mensen het feest meevierden. Onder hen ook de Ajacieden Michael van Praag, Bennie Muller en Sjaak Swart. Na enkele speeches en een speciaal voor Reinier Kreijermaat geschreven nummer borrelde het gezelschap op het door RTV Rijnmond georganiseerde feest door tot in de late uurtjes. bekijk hier de beelden

Beenbreuk maakte een voortijdig einde aan zijn loopbaan

Het talent van Kreijermaat werd al snel opgemerkt. Op zijn vijftiende debuteerde hij al in in het eerste elftal van Elinkwijk. Feyenoord kocht hem in 1959 voor tachtigduizend gulden. In het begin van de jaren zestig werd Reinier Kreijermaat tijdens de Europa Cupduels met Tottenham Hotspur en Stade de Reims landelijk bekend, door van ruime afstand met kanonskogels te scoren.In het Nederlands elftal kwam Kreijermaat maar twee keer aan bod, mede door concurrentie van de Ajacied Bennie Muller en de PSV’er Fons van Wissen. Door een gespannen relatie met Ajacieden en een flinke terugval in de competitie, besloten de Feyenoorders zich voorlopig niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. De KNVB bestrafte die houding met een uitsluiting voor Oranje van anderhalf seizoen.

In 1964 brak hij in een duel met Joep Beckers van Sittardia een been. Het herstel duurde lang en nooit meer bereikte ‘Beertje’ zijn oude niveau. In de zomer van 1967 probeerde hij het nog eens bij Xerxes/DHC, maar bij die fusieclub hield hij het na een conflict met trainer Kurt Linder al gauw voor gezien.

Bron: RTV Rijnmond