Peursum 19-3  Dubbeldam 19-2  0-1

Na drie nederlagen in de beker mag onze 19-2 vandaag afreizen naar Giessenburg om te voetballen tegen Peursum, een voetbalclub dat vernoemd is naar een buurtschap dat tegenwoordig deel uitmaakt van de metropool gelegen in de Alblasserwaard. De naam van deze plaats is dan weer ontleend aan het feit dat hier ooit een enorme burcht moet hebben gestaan: een onneembaar slot, wat dan weer veel overeenkomsten heeft met de verdediging van onze tegenstander.
Beide ploegen die elkaar vandaag bestrijden, zijn opgebouwd uit spelers uit zowel de O19 als de O17 en in het bekertoernooi hebben ze beiden nul punten weten te scoren, dus op voorhand lijkt dit een gelijkwaardig wedstrijdje te kunnen worden. Vanaf de eerste minuut is echter al duidelijk dat Dubbeldam een klasse beter is dan Peursum en het spel speelt zich dan ook grotendeels af op de helft van onze sympathieke tegenstander.
De nog jonge scheidsrechter komt voor de wedstrijd tegen de mannen in de dug-out vertellen dat een drietal spelers van Dubbeldam nog geen spelregelbewijs heeft gehaald en dat dit bij vervelende scheidsrechters misschien wel tot problemen kan leiden. Volgens de KNVB blijken dit Thomas, Jordy en Rikki te zijn; het is dus zaak dat deze mannen even snel hun voetbaldiplomaatje gaan halen.

Hoewel Peursum niet geweldig begint, laten ze onze spelers wel zien hoe ze met elkaar moeten communiceren. De aanvoerder roept in het begin direct al dat ze rustig met elkaar moeten praten wat ze gaan doen. Blijkbaar hebben zijn medespelers alleen het woordje ‘rustig’ gehoord, want in bijna alle duels komt er een Dubbeldammer als winnaar uit de bus en al snel is het onze aanvoerder Joordie die een goed genomen corner van Joel prachtig binnen kopt.
We zien aanval na aanval van Dubbeldam en in deze fase van de wedstrijd vragen de fans van Dubbeldam zich vooral af hoe hoog de score zal gaan oplopen. Als Joordie alleen voor de keeper opduikt, lijkt hij de score te verdubbelen, maar de keeper, die achteraf geen keeper blijkt te zijn, maar wel geweldig staat te keepen, keert zijn schot.
Onze achterhoede wordt amper getest, maar bij een enkele uitbraak zijn Ruben en Tristan heer en meester. Ook Steven probeert nog te scoren, maar zijn schot gaat tien meter naast. Even daarna lijkt de aanvaller van Peursum buitenspel te staan, maar onze Ruben laat het doorgaan en gelukkig gaat dit schot een metertje over. Dit is wel een waarschuwing dat slechts één doelpuntje verschil wel heel weinig is.
Joordie heeft dit goed door en na een geweldige actie treft zijn harde schot de lat, Thomas schiet even later over en op de bank gaat het vooral over de opstelling van Peursum. Het lijkt een 8-1-1 opstelling te zijn en de vergelijking met de Finnen is dan ook snel getrokken: vriendelijke reuzen, al dan niet getooid met een baard, die onze mannen beletten verder te scoren. In de allerlaatste minuut van de eerste helft moet Rikki zich strekken bij een gevaarlijke aanval van Peursum.

In de heerlijke nazomerzon genieten de fans van het vele goede dat ze gezien hebben de eerste helft, maar onze trainer René Oste maakt zich vooral wat zorgen, het kan dan ook zomaar mis gaan. Dubbeldam gaat dan ook gedreven op zoek naar het verder opvoeren van de score en al snel zien we aanval na aanval na aanval. Vooral onze aanvoerder wordt wanhopig van het aantal kansen dat hij weet te verprutsen, waarbij hij opvallend vaak de paal weet te raken. Tot aan de zestien doen onze mannen eigenlijk alles goed en de kansenteller loopt gestaag op, waarbij de stand op het scorebord echter onberoerd blijft.
Het maakt trouwens helemaal niets uit hoe vaak Joordie alleen voor de keeper verschijnt, het mag gewoon niet meer lukken vandaag en ook Jordy en Thomas wil het maar niet lukken de bal in het doel te krijgen. De bal van Thomas raakt nog wel de binnenkant van de paal, nadat hij zichzelf knap vrijgespeeld had en zo blijft het vooral heel spannend.
Even lijkt de scheidsrechter de fluiten voor een strafschop, maar onze aanvoerder weet hem te overtuigen dat Dubbeldam geen zin heeft in dit buitenkansje en zo mag de keeper van Peursum de bal diep spelen op de beste speler van onze tegenstander. Hij is razendsnel en lijkt de gelijkmaker op zijn slof te hebben; als bedankje voor onze sportiviteit schiet hij de bal naast en zo gaan we langzaam maar zeker richting het einde van de wedstrijd.
Onze enthousiaste aanvoerder van Peursum besluit de bal alleen nog maar over de zijlijn te schieten, waarbij hij vrolijk roept dat hij alleen nog maar positiviteit wil horen en als de scheidsrechter voor het einde fluit is echt iedereen blij en gelukkig.
Wij zijn blij met de drie punten, Joordie is vooral trots dat hij de matchwinnaar is en de trainer en spelers van Peursum zijn heel blij dat het geen oorwassing is geworden.
Dat Dubbeldam een koele afmaker heeft, is inmiddels wel duidelijk geworden, maar onze mannen hebben wel laten zien dat ze kansen kunnen creëren en het samenspel ziet er bij vlagen geweldig uit. Belangrijker misschien nog wel is dat het vooral heel gezellig is, op het veld en langs het veld.