GJS grijpt net naast punt

De tweede en laatste oefenwedstrijd verloor GJS JO13-1 zaterdag met 3-2 van hoofdklasser Dubbeldam JO13-1. De Jonge Spartanen speelden een goede wedstrijd maar Dubbeldam wist in de slotminuut toch de winst in Dordrecht te houden. Ondanks dit verlies sluit GJS een prima oefenperiode af en lijkt de ploeg klaar te zijn voor de voorjaarscompetitie die komend weekeinde met Carnaval al begint.

Al jaren werd de vraag aan de KNVB gesteld waarom de voorjaarscompetities in het jeugdvoetbal na de winterstop zo vroeg beginnen? Het is meestal net begin februari als de winterstop eindigt. Op de voetbalvelden staan de jonge voetballers bibberend van de kou in winterse omstandigheden hun wedstrijdjes te spelen. En net als het weer echt mooi wordt, zo rond mei, eindigt de competitie.

Dit seizoen heeft de KNVB het dan ook anders gedaan en geluisterd naar de wensen van de clubs. De winterstop is daarom langer gemaakt en loopt door tot eind februari. De voorjaarscompetitie loopt daardoor ook langer door, tot eind mei. Dat zou de clubs een groot plezier moeten doen….
Of toch niet?

Bij GJS JO13-1 hebben wij onlangs ons wedstrijdprogramma mogen ontvangen en de vraag is hoe blij wij werden van de verschuiving in het wedstrijdschema? De vraag is ook of de KNVB daar dan wat aan had kunnen doen?
Het blijkt dat er nogal wat weekenden zijn die in een vakantie vallen of in een lang weekeinde met een extra vrije dag er voor of er na. Inventarisatie van de aan- en afwezigheid van onze spelers leidde tot de conclusie dat wij, voordat we ook maar één wedstrijd hebben gespeeld in de voorjaarscompetitie, al direct aan de slag konden om maar liefst 4(!) van de 11 wedstrijden te verzetten.

Programmaperikelen

De KNVB heeft het competitieschema laten lopen van zaterdag 24 februari tot en met zaterdag 26 mei. En dat begint al goed, want zaterdagen 24 februari en 3 maart, de eerste twee weekeinden vallen in de voorjaarsvakantie. Beide weekenden staat maar liefst ⅓ van onze ploeg op de lange latten.

Vervolgens is het weekeinde van 31 maart het paasweekeinde. Gelukkig voor de clubs is dat weekeinde vrij gepland. Maar de grote problemen ontstaan wat later, vanaf eind april en de hele maand mei. Vanaf 21 april tot 6 mei is het eerst de mei vakantie. In die periode vallen drie zaterdagen. Zaterdag 21 april is een competitiespeelronde en de twee zaterdagen er na (28 april en 5 mei) zijn inhaal weekeinden.
Het weekeinde er na is het Hemelvaart en weer een week later (zaterdag 19 mei) is het Pinksteren. Beide zaterdagen zijn competitiespeeldagen.

Zoals gezegd, voordat wij één wedstrijd gespeeld hebben kunnen we er al weer vier verzetten. Wij hebben dan ook ons oefenprogramma ingekort en een aantal oefenwedstrijden moeten afzeggen. We beginnen gewoon weer met de voorjaarscompetitie begin februari, ondanks de verschuiving door de KNVB…..
Zaterdag 10 februari spelen wij dus….. En ook 17 februari spelen we competitie.

Dubbeldam JO13-1 – GJS JO13-1

Van de geplande oefenwedstrijden zijn er twee overgebleven. En we hebben geluk gehad dat de oefenwedstrijd afgelopen zaterdag tegen Dubbeldam JO13-1 niet is afgelast. Bij veel verenigingen was dat namelijk wel het geval.

De eerste oefenwedstrijd was een leuke wedstrijd tegen RKvv DIA JO13-1, een ploeg spelend in de 1ste klasse (net als wij) en afgelopen week gingen wij vroeg op pad naar Dordrecht om ons voor het eerst dit seizoen te meten met een ploeg die speelt in de Hoofdklasse. Na een half seizoen ons goed te hebben ontwikkeld op 1ste klasse niveau was het tijd om de lat wat hoger te leggen.
En dat wij ons goed ontwikkelen blijkt wel aan hoe wij Dubbeldam partij gaven….

Want wij speelden de hele eerste helft gewoon beter dan Dubbeldam.

De opstelling tegen Dubbeldam was dezelfde als tegen RKvv DIA. Centraal achterin het duo Frank en Bodi, rechtsachter Sem en linksachter Ben. Op het middenveld werd gespeeld in een ruit met links Jari en rechts Rik. Thijs (D) speelde met de punt naar achter op 6 en Julian met de punt naar voren op 10. Voorin stond het duo Jorn en Zeno.

De ploeg speelt lekker, met veel vertrouwen en dat is met name te zien aan het feit dat er bijna altijd een voetballende oplossing wordt gezocht in de opbouw. De backs en het middenveld beginnen ervaring te krijgen hoe de opbouw te starten en worden daardoor eigenlijk niet snel meer onder te grote druk gezet.
Zoals langs de kant veelvuldig te horen viel: Er wordt lekker getikt door de jongens.

Anderzijds speelt de ploeg bij balbezit van de tegenstander ook steeds meer en vaker vooruit. Er wordt snel en goed druk gezet op de backs van de tegenpartij en de verdediging durft ver vooruit te dekken. Dit betekent dat er vaak balbezit wordt verkregen op de helft van de tegenstander en dat daardoor de kansen als vanzelf ontstaan.

En zo was het zaterdag ook weer tegen Dubbeldam. Want de eerste 10 minuten was het GJS dat het ritme van de wedstrijd bepaalde. In die eerste tien minuten wist GJS maar liefst drie corners te bemachtigen en drie grote kansen te creëren. Al na vier minuten was het Julian die na uitstekend stoorwerk van Jari een kans kreeg maar op de keeper stuitte. In de 7de minuut kreeg GJS twee corners direct achter elkaar. Beide keren kreeg Dubbeldam de bal niet weggewerkt en de tweede corner leverde een bal op de paal op van wederom Julian. In de negende minuut weer een corner en dit keer komt de bal in de rebound bij Zeno. Hij schiet hard in, maar op de keeper.

In de 11de minuut resulteert dit overwicht in een verdiende 0-1 voorsprong. Weer zet Jari op links goed druk. Hij kan de bal snel veroveren waardoor er diverse spelers vrij staan op de rand van het strafschopgebied. Via een kaats krijgt hij de bal terug en rond beheerst af.

Dubbeldam

En Dubbeldam? Die ploeg heeft het zwaar maar kan toch soms met een lange bal op de linkerspits wat terug doen. Dat is een namelijk een zeer behendige en heel snelle spits. Tot de 15de minuut zijn die uitvallen echter op één hand te tellen en leiden ze niet tot grote kansen. Maar in de 15de minuut is het voor de derde keer dat de snelle spits wordt aangespeeld. Hij klopt op snelheid onze back, geeft voor en de bal wordt half via een hakje ingetikt door de andere behendige centrale spits. Onverwacht en onverdiend is het 1-1.

Ondanks deze tegenvaller blijft GJS goed voetballen. Tot doelpunten komt het echter niet meer in de eerste helft, ondanks nog kansen voor Jorn, Jari, Zeno en Julian.

Tweede helft

In het eerste oefenduel tegen RKvv DIA speelde GJS een sterke eerste helft maar daarna een veel mindere tweede helft. Het was de hoop en de wens dat tegen Dubbeldam een mindere tweede helft zou worden voorkomen. Echter de rust was net voorbij en er stond krap één minuut op de klok toen de kleine balvaardige centrumspits de bal op de rand van de zestien kreeg. Zijn schot was half een lob en verdween over Alex heen het doel in (2-1). Dat beloofde niet veel goeds….

JO13-1Maar vanaf de aftrap herpakte GJS zich. Met veel druk naar voren werd Dubbeldam meteen in het nauw gedreven en waar de ballen in de eerste helft elke keer net niet goed vielen, viel de bal nu wel goed. Eerst viel de bal goed voor de voeten van Zeno en daarna viel zijn schot ook goed en zo stond na twee minuten al weer 2-2 op het scorebord.
En kon de tweede helft feitelijk beginnen.

Deze tweede helft kon GJS niet meer het overwicht realiseren zoals in de eerste helft, maar anderzijds werd er beduidend beter gespeeld dan de tweede helft tegen RKvv DIA. Het spel golfde de eerste 10 minuten dan ook op en neer.

Na die eerste tien minuten nam de druk van Dubbeldam toe. De grootste kansen waren vrijwel allemaal voor de Dordtse ploeg. De verdediging van GJS, die in de eerste helft als een huis stond, had meer en meer moeite om Dubbeldam bij het doel weg te houden. Het was in deze fase Alex die een aantal prima reddingen wist te verrichten zodat de stand 2-2 bleef.

Gelijkspel?

En zo leek de wedstrijd af te stevenen op een mooi gelijkspel, maar dat werd toch nog wreed verstoord door Dubbeldam. Het was weer de snelle en sterke linkerspits die in de laatste minuut goed doorkwam en de bal hard op doel schoot. Alex pareerde de bal, maar de rebound kwam ongelukkig tegen Rik die de bal daarmee in het doel liep.
En zo verloor GJS toch nog met 3-2, maar de ploeg lijkt klaar voor de competitiestart volgende week!

Bron: Facebook GJS JO13-1

Reageren op dit bericht: