Het is inmiddels na middernacht en dan is het grootste gevaar geweken. Een deel van onze jonge helden probeert ons wijs te maken dat ze nog lang niet moe zijn, maar we zien langzaam maar zeker steeds meer jongens en meiden omvallen van de slaap.
We gaan nog even terug naar iets vroeger in de avond, op het moment dat de zon net achter de horizon verdwenen is en de eerste groep zich in kleedkamer acht mag melden voor een praatje van een belangrijke maffiabaas. Deze man heeft een wat zonderling accent en omdat hij niet opgepakt wil worden, staat hij achter een wit doek, zodat alleen zijn silhouet zichtbaar is. Uw verslaggever loopt met de kabouters mee en hoewel ze amper iets verstaan hebben van het Italiaanse gebrabbel, zijn ze zichtbaar nieuwsgierig naar de maffiabaas. Twee van onze mannen gaan op hun buik op de grond liggen om te zien wie er toch achter het gordijn te vinden is. Natuurlijk komen ze hier natuurlijk niet achter en lopen we zonder wijzer geworden te zijn naar buiten met maar liefst twintig zakjes fijnstof.
Het is de bedoeling om met deze twintig zakjes bij de grens te komen, maar we moeten hiervoor wel zes vragen goed beantwoorden. Voor elke echte Dubbeldammers zijn dit inkoppertjes: wanneer is Dubbeldam opgericht, wie is hoofd jeugdzaken, hebben we meer of minder dan duizend leden, hoeveel jeugdelftallen kent Dubbeldam, wie is onze enige echte materiaalman en hoe heten onze allerjongste voetballers.
We kunnen u vol trots melden dat onze kabouters slechts twee zakjes hoefden in te leveren, voorwaar een uitstekende score. Na een wandeling rond het hoofdveld komen we uiteindelijk aan achter het D-veld, waar Rick ons opwacht. In de verte, tegen de kantine aan, zien we onze vriendelijke maffiabaas op ons wachten. Hij wil zoveel mogelijk zakjes ontvangen en daarvoor hoeven onze helden alleen maar over het D-, C- en B-veld te rennen, maar… er ligt politie op de loer en lang niet alle helden halen ongeschonden de overkant.
Bij de allerkleinsten is er natuurlijk niemand die ook maar denkt aan valsspelen, maar we horen later wel dat onder meer Haley schaamteloos de boel beduveld heeft en hier na afloop ook nog eens heel trots op is. Dit is een kwaliteit waar de maffia alleen maar van kan dromen, dus we vermoeden dat voor haar een gouden toekomst is weggelegd als Godmother.

Het spel was eenvoudig, maar geweldig uitgedacht door Leon. Als je vanuit de dugout op het D-veld het silhouet van maffiabaas Davey kunt zien, is dat echt heel goed gedaan. De kinderen vonden het in elk geval leuk om te doen en dat het soms een beetje (te) eng was, dat hoort er gewoon bij.
Maar de eerste avond is eigenlijk wel voorbij. De laatste helden proberen nog te verbloemen dat ze er helemaal doorheen zitten en binnen nu en een halfuurtje verwachten we rust in de sporthal. We kijken uit naar de dag van morgen als onze mannen en vrouwen weer vroeg gewekt worden voor het dagprogramma en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, ook onze Zaterdag 2 is weer van de partij: de finale van de nacompetitie, dus kom kijken.