Dus… onze geliefde hoofdredacteur wilde weer een nieuw stukje. “Schrijf maar wat onzin, joh! Niemand leest die dingen toch!” Meer hierover later.
Maar eerst iets belangrijks:

Het is koud, het sneeuwt, het vriest, en natuurlijk moeten onze voetballers spelen, want de “winterstop” is altijd over voordat de échte winter begint. Dus dat betekent weer de aloude vraag:

Voetballers en vaseline

Elk jaar is het weer dezelfde vraag: wat moet je doen tegen de enorme kou en de snijdende wind in je gezicht? Want als je zonder bescherming naar buiten gaat, vriezen je neus, oren en wangen eraf, en de meeste scheidsrechters hebben er iets op tegen als je een bivakmuts het veld op draagt. Veel mensen komen met een oud middeltje: smeer vaseline op je gezicht, dan blijf je warmer.

Echter, elk jaar, wanneer de schaatsen uit het vet worden gehaald en de handschoenen achter uit de sokkenla (vraag maar niet hoe die dingen daar terechtkomen, we weten het ook niet), komen ook de discussies weer naar boven, en lijken de koulijders verdeeld in 2 strakke kampen: vóór vaseline-maskers, en tegen.

…en dit is het moment dat onze verzorger zich beseft wat een dom idee dit was, maar we zijn al 201 woorden verder… dus laten we dit maar afmaken.
…help

Na in de onderzoeken te zijn gedoken, onderzoeken van de afgelopen 20 jaar, en van België tot aan Finland, kom ik tot de volgende conclusie:

Ze geven op het eerste gezicht aan dat vaseline op het gezicht de onderkoelingsklachten erger maakt, MAAR… in de wetenschap zijn de mitsen en maren nog meer aanwezig dan bontkragen en sjaals langs de kant van het veld bij dit weer. Een van de grootste punten is dat deze onderzoeken zijn gedaan bij ofwel groepen die niet overeenkomen met onze sporters (zoals bijvoorbeeld op Finse militairen), ofwel in omstandigheden die hier niet mee overeenkomen (zoals bijvoorbeeld stil zitten in een kamer, wachten tot je het koud hebt, terwijl je je met een half ingesmeerd gezicht laat onderzoeken). Het is namelijk belangrijk te onthouden dat het enkel maar is voor voetballers en voetballertjes die hooguit 50 minuten achter elkaar op het veld staan, en het merendeel van die tijd aan het rennen zijn.

Dus, na lang graven, spitten, en de sokkenla doorspitten voor die muts die ik 4 jaar geleden ben verloren (want na die handschoenen weet je het maar nooit), komt de verzorger met het volgende advies:
Zet een muts op, trek een shirt aan met een colkraag, en smeer gewoon lekker een laag vaseline op je gezicht. Als het té koud is om te spelen, blazen ze de wedstrijd toch af, dus echt gevaarlijk zal het weer toch niet zijn. En met een laagje vaseline op je gezicht voelt het tenminste minder koud aan.

En mocht je toch nog twijfelen, kan je het alsnog de verzorger vragen.

En nu de laatste mededeling: aangezien onze geliefde vriend Johan onze lezers in twijfel trekt, zou ik van deze gelegenheid gebruik willen maken om iedere lezer te verzoeken onze vriendelijke vriend een berichtje te sturen of te taggen, gewoon om hem zijn ongelijk in de lezers te bewijzen.
Zal die leuk vinden ;P