Het gebeurt niet vaak dat een voormalig trainer van Dubbeldam herdacht wordt in het sportjournaal en alleen dat maakt Reinier Kreijermaat, die afgelopen nacht op 82-jarige leeftijd is overleden, al heel bijzonder.
Dat deze voormalig topspeler van Feyenoord, waarmee Kreijermaat maar liefst drie keer landskampioen werd en ook nog eens de beker won, trainer is geworden bij onze vereniging was een ongekende weelde. Naast speler van Feyenoord was hij ook nog eens tweevoudig interlandspeler en in zijn jaren bij Dubbeldam bleek dat Kreijermaat ook nog eens een geweldige trainer was.

In 1980 werd Kreijermaat aangesteld als trainer van ons eerste elftal, een groep jongens waar hij potentie in zag en waar hij een hechte groep van smeedde. Onze mannen gingen niet alleen beter voetballen, maar wat misschien wel belangrijker was, ze gingen door het vuur voor hun trainer.
Tussen alle successen die bij Dubbeldam te bejubelen zijn geweest, staat het behalen van de districtsbeker van West II op eenzame hoogte. Een ongekend succes dat grotendeels toe te schrijven is aan de chemie tussen de spelersgroep en Kreijermaat. Dat het zo goed werkte, lag niet zeker niet alleen aan de sportieve kwaliteiten van Kreijermaat. Behalve een geweldige trainer was hij gewoonweg een prachtig mens en nog steeds praat elke Dubbeldammer die hem gekend heeft met liefde over deze bijzondere man.

Hoe aardig en charmant Reinier, Beertje, Kreijermaat buiten de lijnen was, in het veld was het een giftig mannetje, begiftigd met een gruwelijk hard schot. In een interview omschreef hij dit zelf: ‘Ach ja, ik kon ‘m in mijn tijd wel ’es aardig raken. Maar niet elk schot is een vogeltje, en als het wel een vogeltje is, dan is het schot ook altijd hard.’
Na zijn voetbalcarrière is Kreijermaat altijd blijven sporten en zo heeft hij tot op hoge leeftijd getennist. Onze eigen Arie Ago ging nog wel eens kijken bij een wedstrijd van hem. Ze haalden oude herinneringen op en ze dronken een kopstootje op het verleden.
Hoewel dit natuurlijk ten strengste verboden was, wilde Kreijermaat nog wel eens een kopstootje nemen in de kantine van Dubbeldam. Inmiddels zal deze overtreding verjaard zijn, maar het tekent de man: streng als het moest, maar makkelijk als het kon.
In hetzelfde interview gaf Kreijermaat aan zich te ergeren aan het toneelspel en het aansmeren van gele kaarten. Zo voetbalde Kreijermaat zeker niet, hij was spijkerhard, maar goudeerlijk.

Hoewel Kreijermaat zelf jarenlang op het allerhoogste niveau gepresteerd had en als trainer het optimale uit zijn spelers wilde halen, was hij wel realistisch.
‘Ondanks mijn professionele instelling weet ik donders goed wat amateurs zijn. Ik kan dus niet op een te professionele basis werken. Bij amateurs heb je met spelers te maken die op zaterdag nog een dagtaak vervullen en afhankelijk van de weersomstandigheden een slechte dag kunnen hebben.’
Hij was gedreven en realistisch op het veld en in de kantine een van de sfeermakers met onder meer Goof Booij en Paul Wols. Als Paul Wols een emmer ophing om guldens te gooien, stond Kreijermaat ook in de rij om mee te doen.
Het schilderij dat hij bij zijn afscheid bij Dubbeldam gekregen heeft, gaf hij bij het honderdjarig bestaan van onze vereniging weer terug. Hij vond dat het bij de club hoorde.

Reinier Kreijermaat was behalve een geweldige voetballer en trainer vooral een lieve man. Zijn familie en vrienden, al dan niet bij Dubbeldam, zullen hem enorm gaan missen.
Gelukkig heeft Beertje een prachtige leeftijd bereikt en hij heeft een mooi en vol leven geleid.
Arie Ago zal een kopstootje nemen op zijn overlijden en in gedachten zal hij proosten op zijn vriend. Er zullen nog veel meer Dubbeldammers zijn die terugdenken aan hun momenten met deze prachtige man. We wensen zijn familie en geliefden veel sterkte.