Altijd als de klok verzet wordt, is The Captain wat treurig. Hij weet zelf niet hoe dit komt, maar het kan zomaar te maken hebben met het feit dat de mens lijkt in te grijpen op de tijd, gelukkig een onmogelijk iets. De tijd tikt namelijk gewoon door en waar er op aarde veel lijkt te veranderen, blijft in het heelal vrijwel alles hetzelfde.
Wat echter wel sterk aan het veranderen is, is de voorkeurs-voetbaldag van veel senioren. Nog niet zo heel lang geleden speelden vrijwel alle senioren op zondag, waarbij eigenlijk alleen de verenigingen met een christelijke achtergrond voor de zaterdag kozen.
Als The Captain even terugkijkt in de geschiedenis, leest hij dat de oorsprong van het zaterdagvoetbal niets met de zondagsrust te maken heeft gehad, maar met het inmiddels zo goed als uitgestorven kantoorvoetbal.
In 1904 speelde de Telegraaf Ambtenaren Voetbal Vereeniging uit Amsterdam op zaterdagmiddag en zes jaar later kwam de doorbraak toen de kantoormedewerkers van de Stoomvaart Maatschappij Nederland vrij kregen op zaterdagmiddag. Al snel volgden bedrijven in andere grote steden dit voorbeeld en pas na de Eerste Wereldoorlog werd er de Nederlandsch Christelijke Voetbalbond opgericht, die uit overtuiging op zaterdag in actie wilde komen. Het duurde lang voordat er voldoende animo onder de christelijke bevolking was om te voetballen. Zo is Oranje Wit pas in 1925 opgericht en werd in 1929 de naam van de Nederlandsche Zaterdagmiddag Voetbalbond veranderd in de Christelijke Nederlandsche Voetbal Bond en begon het zaterdagvoetbal langzaam maar zeker te groeien.

Heel lang heeft echter het zaterdagvoetbal in de schaduw gestaan van de zondag en ook bij Dubbeldam bestaat de zaterdagafdeling nog geen dertig jaar en pas in de laatste jaren is er sprake van een razendsnelle groei. Waren er enkele jaren geleden nog maar drie elftallen, nu zijn dit er maar liefst zes.
Op de zondag zien we helaas een tegenovergesteld beeld; het aantal elftallen neemt alleen maar af, waarbij het enthousiasme voor onze Zondag 1 gelukkig groot blijft. Nog steeds trekken de wedstrijden van onze mannen heel veel publiek naar de Schenkeldijk en daarom is het jammer dat we naast de Zondag 1 nog maar vier andere elftallen in actie zien komen.

Dubbeldam heeft ervoor gekozen om zowel op zaterdag als op zondag zowel prestatief als recreatief te voetballen. Hoewel dit natuurlijk meer geld kost en het lastig is om op deze dagen twee representatieve selectie-elftallen te laten spelen, zijn de voordelen groter. We geven onze spelers een keuze en we maken ook op zondagen regelmatig gebruik van onze velden en kantine.
Waar het de laatste jaren steeds meer op begint te lijken dat jeugdspelers vrijwel automatisch voor de zaterdag kiezen, zien we bij Dubbeldam dat gelukkig ook een deel van onze jeugd de weg naar de zondagsenioren weet te vinden, maar ook bij ons zien we dat dit minder wordt.
We hebben dit seizoen dus vijf seniorenelftallen op de zondag en The Captain hoopt dat dit er over tien jaar nog steeds minimaal vijf zijn, hij hoopt er het beste van en wie weet heeft iemand nog een geweldig idee om het zondagvoetbal bij Dubbeldam ook in de toekomst springlevend te houden.