Het is morgen alweer veertig dagen geleden dat het Pasen was en dan vieren we het feit dat Jezus voor altijd de Aarde verliet om zich te melden bij zijn Vader. Hiervoor moest hij natuurlijk ten hemel varen en het kan dan ook geen kwaad om morgen de lucht een beetje in de gaten te houden.

Bij Dubbeldam wordt dit feest al jaren gevierd door onze topvoetballers, die in wisselende samenstellingen en diverse gradaties van aangeschotenheid hun wedstrijden tegen een al dan niet fitte tegenstander. Ook dit jaar zal er vrijwel zeker nog een Hemelvaartsdagtoernooi georganiseerd worden, maar in elk geval niet op Hemelvaartsdag, misschien wordt dit wel een nieuwe traditie bij Dubbeldam.

Dat dit niet eens de meest vreemde traditie zou zijn, blijkt wel uit het feit dat in vroeger jaren mensen het heel normaal vonden om ’s morgens om drie uur zingend en blootsvoets in het gras te gaan dansen. Nu is zingen en dansen al een gruwel voor The Captain, maar om dit te doen ruim voordat de zon zich wil laten zien, is helemaal krankzinnig.

Het dauwtrappen is nog steeds niet helemaal verdwenen. Zo hebben in verschillende Brabantse dorpen de harmonie en de drumband afgesproken om rond zes uur in de ochtend het hele dorp wakker te tetteren. Dit gebeurt onder meer in ’s Gravenmoer en Den Hout, dus mocht u verhuisplannen hebben, mijdt dan deze dorpen als het even kan.

In andere Brabantse dorpen en dan vooral die dichtbij de Belgische grens liggen, is men slimmer, daar trekken ze met veel bombarie naar het dichtstbijzijnde Belgische buurdorp om daar herrie te maken en te ontbijten.

Omdat ongeveer heel Nederlands vrij is, zijn er inmiddels nog veel meer fraaie dingen bedacht, maar meestal alleen om mensen te vermaken. Zo is er in Breda een Jazz Festival en telkens in een andere plaats het Nederlandse jongleerfestival.

De ANWB heeft als rechtgeaarde wielrijdersbond Hemelvaartsdag uitgeroepen tot Nationale Stoomtreindag. Op verschillende trajecten in Nederland rijden prachtige stoomlocomotieven die hun stoom ten hemel laten varen, een ongekend prachtig gezicht en meer dan de moeite waard om eens mee te maken.

Nu is meerijden met een stoomtrein al een geweldige ervaring, deze machtige machines van dichtbij bewonderen is misschien nog wel mooier. Daarom is het mooi om te weten dat direct naast het Kralingse Bos in Rotterdam een prachtig museum ligt met een keur aan locomotieven en andere stoomtrein gerelateerde onderdelen. Alles is hier perfect onderhouden en er lopen enthousiaste vrijwilligers rond die met veel liefde over hun treinen praten.

Dit museumstoomdepot is open op woensdagen en zaterdagen en het kost maar een paar euro om binnen te komen. Een aanrader om te gaan doen in een voetbalvrij weekend derhalve.

Morgen is het geen woensdag of zaterdag, er is geen Hemelvaartsdagtoernooi, maar er  wordt wel gevoetbald, ook bij Dubbeldam. Hoewel het wat minder mooi weer is, is het dus de moeite waard af te reizen naar uw geliefde club.

The Captain zult u daar niet zien, die is wandelen. Een keer per jaar moet hij laten zien nog een aardige mars te kunnen lopen en zo loopt hij vanaf vanavond tot morgenmiddag een kilometer of tachtig. Zo tussen vijf en zes in de ochtend zal hij Dordrecht aandoen, hij is dan ongeveer op de helft van zijn helse tocht. Tijdens zijn wandeling zal hij zeker af en toe zijn ogen naar boven richten.

The Captain