Hossen, polonaise lopen en jezelf verkleden als dorpsgek, The Captain probeert als het even kan het carnavalsfeest te ontlopen. Dat er zoveel bier gedronken wordt tijdens deze dagen is eigenlijk het enige logische aan dit bizarre feest, maar er zijn hele volksstammen, van origine vooral van katholieke snit, die weglopen met dit feestgedruis, het liefst ook nog eens in optocht dan wel in polonaise.

Maar omdat het de feestvierders zelfs gelukt is om de grote Drs. P zover te krijgen dat hij over carnaval ging zingen, getuige onderstaande strofe, zal The Captain zich even verdiepen in dit grootse volksspektakel.

O, wat leuk, o, wat leuk is dat carnavalsgebreuk
Ik ga altijd naar het zuiden en ik neem gewoon een deuk
In die bruisende folklore, dat spontane en sonore
Met een boerenkiel, een feestneus en een preuk

Hoewel lang niet iedereen dit zal weten, is carnaval onlosmakelijk verbonden met de Pasen en het vasten. Elk jaar weer wordt een willekeurig weekend in februari of maart aangewezen waarop er carnaval gevierd moet worden, daarna volgen veertig dagen, de zondagen uitgezonderd, waarin met mate gegeten wordt om daarna stil te staan bij het overlijden van de grondlegger van het Christendom.
De naam carnaval is waarschijnlijk afgeleid van carne levare, wat zoiets betekent als het wegnemen van vlees. Eigenlijk is dit om twee redenen heel vreemd, ten eerste wordt er juist in de periode na carnaval weinig vlees gegeten en daarnaast is het echt niet zo dat alle vegetariƫrs carnaval het summum op aarde vinden.

CarnavalIn veel culturen bestaan feesten als carnaval: sommigen noemen dit ventielfeesten, omdat je helemaal los kan gaan en daarmee de spanning van het dagelijks leven verminderd wordt. Anderen noemen het een omkeringsritueel, ofwel een feest waar maatschappelijke rollen worden omgedraaid en gewenst gedrag even niet wenselijk is. Het is dan ook niet voor niets dat er mensen zijn die dit feest juist om deze reden liever zien gaan dan zien komen.
De eerste echte dag van carnaval is de zondag precies zeven weken voor Paaszondag, maar voor veel echte carnavalsvierders is de eerste dag van carnaval natuurlijk 11 november. Deze datum is trouwens niet gekozen omdat het de elfde van de elfde is, maar omzet deze dag exact veertig dagen voor de kortste dag van het jaar ligt. Toch speelt het getal elf een prominente rol; in elke echte carnavalsstad is een Raad van Elf.
In veel plaatsen ontvangt Prins Carnaval de sleutel van de stad, die vaak ook nog eens een andere naam krijgt en natuurlijk zijn er carnavalsoptochten, met soms prachtige praalwagens.
Dweilorkesten, bestaande uit vrolijke blazers ook wel bekend als Metooters, zoals de ons welbekende Patrick de Rover, fleuren het geheel nog eens op. Het kan dan ook geen kwaad om oordopjes in te doen, mocht je onverhoopt toch verdwalen en dit feest tegenkomen.

Gelukkig komt overal een einde aan en zeker in het geval van carnaval haalt The Captain opgelucht adem als de Vastenavondpoppen in de hens worden gestoken.
Bij de Drs. duurde het vaak even voordat hij ermee klaar was, maar zijn woorden lijken door The Captain geschreven te zijn, maar dan na ongeveer tien minuten ondergedompeld te zijn in het feestgewoel.

Ja, maar het wordt zo eentonig
En trouwens, ik word een beetje vermoeid
Kan ik niet even gaan zitten
Ja, maar dat orkest hoeft toch helemaal niet door te spelen
Daar heb ik niet om gevraagd

 

The Captain

Reageren op dit bericht: