Met enige regelmaat leest The Captain oproepjes voor vrijwilligers, niet alleen bij Dubbeldam, maar ook bij veel andere verenigingen. Zo zocht v.v. Sliedrecht daags voor de competitie nog trainers voor maar liefst acht jeugdelftallen. Gelukkig lukt het bij Dubbeldam elk jaar weer om voor vrijwel alle elftallen een trainer te vinden, hoewel ook dit steeds lastiger begint te worden.
Omdat elk elftal bij Dubbeldam twee keer in de week mag trainen, wordt van de trainers veel verwacht: twee keer trainen en er altijd zijn als hun elftal speelt op zaterdagen. The Captain merkt dat veel ouders dit vanzelfsprekend vinden, maar zo vanzelfsprekend is dit natuurlijk niet. De trainers zijn vaak goedwillende ouders, die meestal gewoon een baan hebben en zich net als de kinderen moeten haasten om op tijd te zijn. Niet dat ze klagen hoor, onze trainers doen het met veel plezier, maar dit plezier wordt er wel wat minder op als er onvoldoende vrijwilligers zijn om af en toe mee te helpen.
Zelfs één keer per jaar een bar- of keukendienst draaien of een keertje vlaggen als hierom gevraagd wordt, is voor te veel ouders een probleem, iets dat u al vaker heeft kunnen lezen, maar wat nog steeds niet is opgelost.

Een ander probleem, dat steeds nijpender wordt, is het tekort aan scheidsrechters en dan vooral op de grote velden. Waar iedereen wel kan vlaggen of een patatje kan bakken, is fluiten toch een ander verhaal. Je moet in elk geval iets van het spelletje begrijpen, overwicht hebben op twee groepen spelers en het fysiek aankunnen om een hele wedstrijd heen en weer te lopen.
Voor veel ouders met een voetbalachtergrond is het echter geen enorme uitdaging, natuurlijk is het de eerste keer even spannend: je ben verantwoordelijk voor het spel en soms krijg je weleens wat vervelende opmerkingen, maar vaak word je als scheidsrechter gewaardeerd en de meeste wedstrijden verlopen gelukkig nog steeds heel sportief.
Wat we ook proberen, het lukt maar niet om voldoende mensen enthousiast te krijgen om te gaan fluiten en het komt dan ook steeds vaker voor dat trainers zelf de fluit ter hand moeten nemen omdat anders de wedstrijd niet doorgaat. Dit kan natuurlijk niet: een trainer moet langs de kant staan en het zou gewoonweg niet voor mogen komen dat dit gebeurt, maar helaas, het gebeurt dus wel.
De oproep van Jacco van afgelopen zaterdag was duidelijk: het water staat ons aan de lippen en als we geen oplossing vinden, kan het zomaar gebeuren dat trainers en leiders gaan afhaken, omdat zij alle problemen mogen oplossen.
Laat dit niet gebeuren en kom met een idee om ons uit de brand te helpen of probeer het gewoon zelf een keertje. Wie weet vindt u het leuk om te doen en u helpt de trainers en spelers van Dubbeldam er mee.
Elk idee en elke aanmelding is welkom, stuur gewoon een mailtje naar secretariaat@vvdubbeldam.nl.