Maart is misschien wel de mooiste maand van het hele jaar. In deze maand is eigenlijk alles mogelijk, het kan zo koud zijn dat er geschaatst kan worden, maar de zon is ook weer sterk genoeg om te zorgen voor de eerste warme lentedagen. Het eerste hebben we al mee mogen maken. Het is jammer dat hiervoor voetbalwedstrijden voor moesten worden afgelast, maar schaatsen op natuurijs is voor veel mensen nog steeds het summum op aarde. The Captain heeft hier niet zo veel mee, alle sporten waar water mee gemoeid is, laat hij het liefste links liggen en dit gaat hem eigenlijk heel goed af.

Romulus en Remus in maartMaar we dwalen direct al wat af, The Captain wil het vandaag echt alleen hebben over de maand maart, dat een aantal geweldige bijnamen heeft, te weten:

*Lentemaand, het is duidelijk de lente begint
*Windmaand, maar dat wil niet zeggen dat het altijd mooi weer is, want het kan stormen en
*Buienmaand, keihard regenen, misschien zelfs wel de komende dagen.
*Guldenmaand, voor de iets oudere lezers is wel duidelijk wat hier staat, maar voor de jongeren onder ons, heel lang geleden was de gulden onze euro en gulden staat hier voor goud. Maart is dus een voortreffelijke, gouden maand waarin alles begint te groeien en te bloeien.
*Dorremaand, hoewel alles gaat bloeien, ziet het er buiten nog wat kaal en dor uit, dit is de uitleg volgens sommigen, anderen denken dat Dorre een verbastering is van de god Thor, de Germaanse God van de oorlog en donder.

Hoewel The Captain ook wel ziet dat het er buiten nog niet echt fleurig uitziet, vindt hij het veel logischer dat er verwezen wordt naar Thor, want niet voor niets heet maart namelijk maart. Deze naam is namelijk een direct verwijzing naar Mars, de Romeinse God van de oorlog.

De Romeinen waren niet zo dol op de koude winterperiode en ze hielden dan ook een lange winterslaap, een beetje zoals onze voetballers dus, en als het dan weer lente begon te worden, werden de lansen en zwaarden tevoorschijn gehaald en werden er weer wat volken overwonnen. U begrijpt dat dit The Captain dit heel erg aanspreekt.

Hoewel The Captain veel verhalen kan vertellen over zijn oorlogjes die hij gevoerd heeft, blijf hij maar even hangen bij Mars, die niet alleen een agressief godje was, maar ook nog eens de vader van Romulus en Remus.

De moeder van deze tweeling was de Vestaalse maagd Rhea Silvia. Deze Vestaalse maagden moesten maar twee dingen doen: het vuur in de tempel van Vesta brandend houden en niet zwanger worden. Omdat deze Rhea Silvia zich hier niet aan hield, werd ze direct na de geboorte van de tweeling vermoord en de twee jongens werden in een rieten mandje in de Tiber gegooid.
Niet alleen overleefde de tweeling dit en ze werden opgevoed door een wolvin. Eenmaal volwassen stichtten ze samen een stad, maar kregen al snel ruzie over de naam en wie de baas zou worden. Romulus vermoordde zijn broer Remus en noemde de stad Rome.

Enfin, het is The Captain toch niet gelukt om alleen over de maand maart te schrijven, maar misschien toch ook weer wel. In elk geval weet u nu weer wie de stad Rome heeft gesticht en de lezers die de Bijbel uit hun hoofd kennen, hebben natuurlijk enkele opvallende overeenkomsten met bekende verhalen uit hun favoriet boek gezien.

The Captain