Komend weekend vertrekt er een grote groep Dubbeldammers richting Eersel en aangezien niet iedereen ooit in Eersel geweest zal zijn en een enkeling zelfs niet eens waar deze plaats ligt, zullen we zomaar wat zinloze feitjes over deze plaats met u delen.

Het is 1830 als onze Belgische vrienden zich af willen scheiden van Nederland, wie op dit onzalige idee is gekomen zullen we hier maar niet vertellen, maar iedereen weet wat de uitkomst is geweest: twee voetbalelftallen die met wisselend succes het bijna nooit redden op een groot toernooi, terwijl dit zonder deze ellende misschien wel gebeurd was.
Steden als Brugge, Gent en Antwerpen waren nog gewoon onderdeel van Nederland geweest, maar het mocht allemaal niet zo zijn en zo was er opeens een grens getrokken, waarbij de plaats Eersel, waar wij ons kamp komend weekend opslaan, destijds opeens dichtbij een vijandige natie lag.
In 1830 werden dan ook Hollandse soldaten gelegerd nabij ons eigen Utopia en deze stadse mannen keken nogal neer op het armzalige Brabantse landschap waarin toevalligerwijze acht dorpen lagen met als achtervoegsel ‘-sel’, te weten: Steensel, Eersel, Duisel en Reusel, liggend aan de oude route naar België en Knegsel, Wèntersel, Netersel en Hulsel, die hier iets boven lagen.
De naam selligheden van de Kempen lag dan ook voor de hand en onze grappige soldaatjes maakten daar net zo gemakkelijk armzaligheden van.

Nu zijn Brabanders makkelijke mensen en ook nog eens heerlijk Bijbelvast, dus zij hadden al snel door dat hun acht dorpen eenvoudig de geuzennaam de Acht Zaligheden konden aannemen, waarbij ze ook nog eens verwezen naar de Bergrede van Jezus, waarin acht spreuken voorbij komen waarin het woord ‘zalig’ in voorkomt. De meest bekende spreuk is wel: Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.
Gek genoeg vonden, wellicht vinden, de inwoners van Bladel dat niet Wèntersel ofwel Wintelre de achtste zaligheid zou zijn, maar hun dorpje. Een krankzinnige aanname natuurlijk en we zullen hier dan ook maar geen aandacht aan besteden.
Op de Peelse Heide zijn acht Stenen der Zaligheden te vinden en in het dorp Eersel zelf vinden we een museum dat deze naam draagt.

In het wapen van Eersel vinden we gek genoeg een kasteel terug en hoewel er nu geen spoor meer van terug te vinden is, heeft hier in het verleden daadwerkelijk een kasteel gestaan. Dit geeft ook aan dat Eersel wellicht de belangrijkste van de acht zaligheden is geweest. In 1325 werd het dorp door Hertog Jan tot vrijheid verheven, wat de status van het dorp wel aangaf.
Echt heel fijn wonen is het hier lang niet geweest, zo hebben tot aan het begin van de negentiende eeuw struikrovers bij voortduring huisgehouden en vond in 1713 een vrouw het nodig om maar liefst 43 huizen in de fik te steken.
Ook heeft de Pest zodanig huisgehouden dat rond 26 juli nog altijd een bedetocht naar Werbeek wordt georganiseerd, daar wordt nog altijd Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw vereerd en zij heeft Eersel bevrijd van de gesel van de Pest. Bij de Werbeekse kapel staat te lezen “Eersel 1761” en dit is vrijwel zeker aangebracht toen het kapelletje honderd jaar bestond. Dit is trouwens niet het kapelletje dat in het dorp Eersel zelf te vinden is.

Maar terug naar het kasteeltje, of eigenlijk drie kasteeltjes. In onze ogen mogen ze de naam ‘kasteel’ niet dragen, maar in de Kempen zijn de mensen al snel tevreden en zo stond er een groot Hof langs de weg van Eersel naar Dalem, dit kasteel bestaat nog steeds, maar dan gelegen onder het aardoppervlak: In een donkere stormnacht danste de duivel op de tafel van het kasteel. Toen de twaalfde klokslag nog natrilde, sleurde satan het kasteel met alles wat er in was in de diepte. Tot op de dag van vandaag spookt het rondom deze plek, zeker als ze maan niet zichtbaar is…
Verder heeft er aan de Groenstraat van Duizel nog een kasteel gestaan en een jachthuis dat pas gebouwd is in 1863 en ook nog eens door een Belg, zodat er eigenlijk direct een streep door het woord kasteel gezet kan worden.
Verder staat er in Duizel nog een toren, ooit zat hier een kerk aan vast, maar volgens de inwoners van dit dorp was de kerk gebouwd door mensen handen en de toren door kabouterkoning Kyria en zijn mannetjes en alles wat door kabouters wordt gebouwd, is onverwoestbaar.

Zo hebben we iets meer geleerd over Eersel en zijn zeven dwergen. Een mooi plaatsje en de geboorteplaats van Peer van Eersel, de onnavolgbare reporter van Radio Bergeijk. Als uw dierbare kindjes in de bossen van Eersel achternagezeten worden door duistere demonen, heeft u alle tijd om eens te luisteren naar een leuke aflevering van dit prachtige radioprogramma, ooit ontstaan n het kader van de door de regering gevorderde zendtijd voor lokale omroepen. Het is meer dan de moeite waard – voor meer informatie:
https://www.nrc.nl/nieuws/2001/11/03/het-doordesemde-geluid-van-radio-bergeijk-7563776-a805393